Bombanyu

Bombanyu már nem robban

Mit olvass - könyvajánló

Nem olyan rég, egy kedves olvasóm felvetette, hogy szívesen olvasna egy "szakirodalmi" ajánlót, mely könyveket ajánlanám olvasásra.

Bevallom, a téma melengeti a szívemet, ugyanis sokat olvasok, és vannak olyan blogbejegyzéseim, amelyekben hivatkozok az olvasmányaimra. Rengeteg pszichológiai, örökbefogadásról szóló és gyermeknevelési, valamint egyéb, gyermekekkel foglalkozó könyvet is olvastam már, vannak jobbak és vannak számomra felejthetőbbek. Íme az a lista, amelyet jelen pillanatban a legérdemesebbnek találok elolvasni.

Gyereknevelés:

  • Jessica Joelle Alexander, Iben Dissing Sandahl: Gyereknevelés dán módra - Hogyan neveljünk életrevaló és magabiztos gyereket?

Ez egy szuper könyv, már régen olvastam, lehet, hogy épp itt az ideje, hogy újra előkapjam. Számomra a legfontosabb üzenetei amikor olvastam az volt, hogy mindig, mindenki fejleszthető, illetve minden rossz tulajdonságot át lehet keretezni, új értelmet és nézőpontot lehet neki adni. Pl. nem makacs, hanem kitartó. Rövid, de nagyon klassz könyv, érdemes beszerezni. (Itt és itt írtam erről korábban.)

  • Kim John Payne: Egyszerűbb gyermekkor

Ezt is imádtam és ezt is elég régen olvastam már, de minden mondatát jó volt olvasni. A lényege az, hogy jót teszünk gyermekünk fejlődésének, idegrendszerének, ha "lassítjuk" őt; érthetően magyarázza, hogy a ma, oly sok gyermeknél tapasztalható figyelemhiány, hiperaktivitás, koncentrálási zavarok stb. nagy része egyszerűen abból fakad, hogy túl sok ingerrel látjuk el őket (túl sok játék, túl sok program, túl sok döntési lehetőség ÉS túl sok képernyő). Nincs még erre szükségük, a túl sok döntési helyzet frusztrálja őket, a túl sok inger pedig annyira lefárasztja a kis idegrendszerüket, hogy másképp nem tudják feldolgozni, csak egy orbitális hisztis kitörésben. (Itt és itt említettem a könyvet.)

  • Lawrence J. Cohen: Játékos nevelés

Fantasztikus ez a könyv. A leghatékonyabb feszültségoldó a sírás mellett a nevetés; mennyivel jobb nevetni, mint sírni! A könyvben rengeteg jobbnál-jobb ötletet találunk arra, hogy a nehéz helyzeteket, dackorszaktól a kamaszkorig hogyan oldjuk meg. Mit csináljunk, ha például káromkodik a gyerekünk, és attól, hogy "ne beszélj csúnyán" nem hagyja abba. Az ötleteket saját magunkra is szabhatjuk; ha csak néhányat átveszünk, máris sokkal, de sokkal jobb fej szülőnek érezhetjük magunkat. ♥ (Itt és itt említettem.)

Örökbefogadás:

  • Mártonffy Zsuzsa: Akiknek két anyja van

Zsuzsa az örökbe.hu blog szerkesztője, ő az, aki jelenleg az összes, örökbefogadással kapcsolatban elérhető információt a blogjában összegyűjtötte. Hatalmas anyagot rakott össze, ebből írt hiánypótló könyvet. Bevallom, az én példányom még úton van, még nem olvastam, de a blogját ismerve, biztos vagyok abban, hogy alapmű lesz minden örökbefogadó számára.

Egyéb:

  • Kádár Annamária - Mesepszichológia

A könyv (és folytatásai) a mesék hatásáról szólnak. Hogyan teremtenek belső képeket a gyermekek, hogyan és mit érdemes mesélni, miért nem jó a látott mese, miért érdemes azt szűk keretek közé szorítani. Mi megy végben egy gyermekben, aki mesét hall. Miért jók a rituálék, mire valók, miért érzik tőlük magukat biztonságban a gyermekek stb. Kis személyes: 5 éves fiam egy ideje nagy "mesemondó", általa kitalált történeteket mesél nekünk (mit látott, mit hallott, mit csinált, amikor kukásautót vezetett stb.); nagyon sokszor látom a szemén azt, amire a könyvben többször hivatkoznak: a belső képteremtési folyamatot. Fiam mesél, látszólag ránk néz, a szemünkbe, de látom a szemén, hogy ő belül "mozizik", ő TÉNYLEG látja mindazt, amit elmesél. Imádom.

  • L. Ritók Nóra - Láthatatlan Magyarország

Éppen ezt a könyvet olvasom. Nagyon ajánlom minden örökbefogadónak, aki mélyszegénységben élő család gyermekét, vagy mélyszegénységben élő cigány család gyermekét fogadta örökbe. Továbbá ajánlom azoknak, akik előszeretettel "cigányoznak", akik odavetik kommentekben, hogy "miért nem tanult az iskolában", "dolgozhatna", "megérdemli a sorsát, mert...", "a cigányok mind... " stb. Nóra írásait (Nyomor széle blog) régóta olvasom, személyesen is találkoztunk, így a könyvben leírt információk az én látásmódomat már nem módosítják, de azért még így is döbbenetes olvasni.

  • Bruce D. Perry, Maia Szalavitz - A ketrecbe zárt fiú

Ez egy kemény könyv. A könyv egy nehéz olvasmány lelkileg, néhol pedig szakszavak és neurológiai magyarázatok teszik még nehezebben emészthetővé, ennek ellenére ajánlom azoknak a szülőknek, akik elhanyagolt, abúzált, bántalmazott, vagy bármilyen módon traumatizált gyermeket nevelnek, fogadtak örökbe, vagy akár maguk érintettek. Részletesen erről a könyvről itt írtam.

Most gyorsan körbenéztem a könyvespolcomon és bizony még sok olyan könyv van, amelyeket ajánlanék más-más témában (babavárás, meddőség, párkapcsolati nehézségek, szülőkkel kapcsolatos konfliktusok, hatékony kommunikáció stb.) Ha van rá igény, szívesen folytatom az ajánlót. Addig is, jó olvasást kívánok! ♥

A bejegyzés trackback címe:

https://bombanyunemrobban.blog.hu/api/trackback/id/tr1315806978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Bombanyu

Tabuk nélkül az örökbefogadásról, a gyermeknevelés nehézségeiről, örömeiről és egy kezdő anyuka bénázásairól.

Friss topikok

Címkék

agresszió (2) alapítvány (1) alkalmassági vizsgálat (1) állatgyilkosság (1) álom (1) alvás (1) átkeretezés (2) átmeneti időszak (1) baki (1) baleset (1) bántalmazás (3) barátkozás (3) bénázás (5) beszéd (3) beszoktatás (1) cigány (1) Csenge (4) cukiskodás (7) dac (2) dackorszak (3) dühkezelés (1) dühkitörés (2) elfogadás (9) elhanyagolás (1) elismerés (1) első találkozás (1) eszközök (1) evés (1) fejlesztés (2) féltékenység (1) fogalmak (1) folyamat (5) frusztráció (1) Gergő (27) gyász (5) gyerekkereskedelem (2) gyereknevelés (31) gyerekszáj (4) gyógypedagógia (1) halál (1) határszabás (2) hiszti (12) homoszexuális (1) hulladék (2) hulladékmentes (1) időtöltés (4) iratmegtekintés (1) jaktálás (1) játék (1) kapcsolódó nevelés (2) karácsony (1) karantén (1) kihívások (1) kirekesztés (1) kommunikáció (4) konfliktus (1) koronavírus (2) köszönöm (1) kreatív (1) lombikprogram (2) meddőség (6) megoldás (1) melegházasság (1) mese (1) mosható pelenka (1) mozgás (1) nehézségek (9) nevelőszülők (2) nyaralás (5) ökoságok (1) örökbefogadás (32) örökbefogadott (2) összeszokás (1) óvoda (5) példakép (1) példamutatás (1) petesejt donáció (1) pozitív szemlélet (1) pszichológus (4) rápillantás (1) reakciók (1) rólunk (1) romadopt (1) rosszalkodás (1) segítség (1) sírás meghallgatás (1) származás (1) szelektív (1) szemét (1) szerelem (2) szeretet (1) szobatisztaság (1) születésnap (2) szurikáta (1) tanfolyam (2) tanult tehetetlenség (1) tegyesz (6) természetvédelem (3) testvérek (2) tévézés (1) titok (2) türelem (3) vélemény (1) visszajelzések (1) visszalátogatás (2) zöldülés (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása