Bombanyu

Bombanyu már nem robban

Fél éve Csengével

Felejthetetlen fél év áll mögöttünk. Novemberben megérkezett Csenge; érkezésével egy nagyon izgalmas időszak 20200517_154409_1.jpgvette kezdetét. Az első két hónapban valaki mindig sírt a lakásban (jellemzően én), valaki mindig sikított (jellemzően Csenge) és valaki állandóan frusztrált volt és szorongó (jellemzően Gergő). És volt valaki, aki szerintem (bár sosem vallotta be), félt hazaérve belépni a lakásba, mert sosem tudta, mi várja itthon. Január elejével lecsillapodtunk mindannyian. Gergő rájött, hogy szeretjük, annak ellenére, hogy idehoztunk neki egy kis "tökmagot", Csengi rájött, hogy biztonságban és jó helyen van, én pedig kidolgoztam magamból azt a bűntudatot, amelynek a létezéséről korábban fogalmam sem volt, de ebben a két hónapban néha úgy éreztem, hogy elemészt.

Március közepe óta pedig állandóan hármasban vagyunk (Feri ugyanúgy eljárt dolgozni, mint máskor), és míg kint tombolt a világjárvány, mi szépen összecsiszolódtunk. Gergő megszerette Csengét, Csenge pedig elképesztő módon kötődik Gergőhöz. Minden pillanatban megy utána (a Vidám mesékből ő a "Kispipi"), lesi Gergő minden mozdulatát. Azt, addig és annyit eszik, amit, ameddig és amennyit Gergő, oda mászik föl, azzal játszik, pontosan azt akarja csinálni, mint Gergő. Kiborul, ha Gergő nem akarja bevenni a "buliba", ha viszont beveszi, akkor eufória van. Gergő sokkal stabilabb lett lelkileg (Csenge érkezéséhez képest), és 20200513_124619-1.jpgkiegyensúlyozottabb. Csenge cuki és okos, megállás nélkül dumál, már vannak kismondatai, szavai. Kötődése megszilárdult, már nem megy oda vadidegenekhez az utcán és nem sétál el velük kézen fogva - mint ahogy azt tette az első pár hétben.92130774_205555350866027_1449989128157396992_n.jpg

Nekem elmúlt a bűntudatom, ésszel hiába tudtam, hogy Csenge örökbe fogadása egy nagyon jó döntés, Gergő szorongása, látványos szenvedése és ki nem mondott félelmei minden jó érzésemet elsöpörte. A bűntudatom miatt sokáig (kb. másfél hónapig) a feltétel nélküli szeretet-kaput sem tudtam megnyitni Csenge felé a szívemen, akármennyire is szerettem volna - de ahogy kidolgoztam magamból a rossz érzéseket, úgy nyílt meg a szívem Csengi irányába is. Nekem nagy tanulás volt ez az időszak - míg Gergőnél azonnal jött az imádás (első, régóta vágyott gyerek), meglepve tapasztaltam, hogy bár Csengére is éveket vártunk, nem érkeztek meg azonnal az érzések. Én egy türelmetlen típus vagyok - minél jobban vágytam a szeretetre Csenge iránt, annál jobban frusztrálódtam annak elmaradása miatt.received_2641477169471415_2.jpeg

Feri pedig jól van. Ő volt a stabilitás ebben az időszakban, ő volt a viharos tengerben a szikla, amire föl lehetett kapaszkodni, ami megtartott mindenkit. Már nem izgul, hazaéréskor, tudja, hogy ha épp csinnadratta van, az sem tart sokáig.

20200419_151421_1.jpg

Hosszú utat jártunk be. A humorom végre hazatalált, nevetünk, éneklünk, veszekedünk és játszunk sokat, ha kiabálok, attól az egész ház zeng; ha Gergő és Csenge is csatlakozik, azt az egész lakópark hallja. Kölyköcskéim állandóan ugratják egymást, néha minket is megtréfálnak - olyan jó látni, ahogy kezd az összetartás kialakulni kettőjük között. Mostanra elhiszem, hogy jó döntést hoztunk és hogy nem csak Csengének, de Gergőnek is ez az egyik legjobb, ami történhetett vele: lett egy testvére. ♥

20200418_085349-1.jpg

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bombanyunemrobban.blog.hu/api/trackback/id/tr5015710888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cz80 2020.06.24. 22:51:33

Kedves blog tulajdonos, kedves nagyszerű kétgyerekes anyuka!
Tegnap találtam rá az oldaladra, és egy fenékkel végigolvastam :)
Engedd meg, hogy gratuláljak, elsősorban a gyerekekhez, a házasságotokhoz, a türelmedhez, őszinteségedhez. Nagyszerű, amit csináltok, mèg a nehezített terep ellenére is. Gondolok itt a sok lemaradásra, amivel a nagyobb küzdött, a kicsi érkezése körüli viszályokra közöttük, a karantén okozta kihívásokra. Azt tudom csak mondani, hogy mintaszerű az egész, nagyon sok erőt adott ez nekem most.
Hasonló csónakban vagyunk ugyanis: Borsodban várakozunk 9 hónapja, ebből egy hónapja már boldog határozat tulajdonosként, legfeljebb másfél éves kicsikére, nemi és származási kikötés nélkül. Borsod megye révén még akár idén is sorra kerülhetünk. 35 évesek vagyunk.
Igyekszem a témában mindent elolvasni, keresni más orokbefogadok társaságát, ismeretséget. Nagyon komoly bennem az elszánás, minden gondoltunkat, napunkat a boldog várakozás tölti ki, a témánk férjemmel legtöbbször manapság már Babi (ez a neve egyelőre).
És annyira, de annyira jó ilyen szép történeteket, ilyen sikereket olvasni! :)
Még irigy se tudok lenni (annyira) :)

Csengét hordjátok egyébként fejlesztésre? Vagy neki egyáltalán nincs szüksége rá? Vele mennyit várakoztatok a jelentkezéstől?
Ha lehet kérni vagy ajánlani téma javaslatot, nagyon szívesen vennék írást azzal kapcsolatban, hogy a környezet, szomszédok , rokonok hogyan fogadták az örökbefogadást (a jofej portás bácsit már ismerjük :) )
Nekünk ezen a téren van min dolgozni, férjem részéről a család kissé kiakadt.

Ölelésemet és üdvözletemet küldöm,
Ági

ricsmond78 2020.06.24. 23:05:33

@cz80: Kedves Ági! Köszönjük a visszajelzést, igazán jól esik ezt olvasni. :) Nagyon-nagyon drukkolok Babihoz. <3
Csengit egyelőre nem hordjuk, úgy tűnik, ő fejlődésileg teljesen időben van mindennel szerencsére. Csengire sokat vártunk, két és fél évet a jelentkezéstől; Gergőre csak 10 hónapot.
Ami a környezetet illeti, az a személyes tapasztalatom, hogy aki szeret titeket, az a gyereketeket is szeretni fogja - csak időt kell neki hagyni. És valószínűleg lesznek olyanok, akik lemorzsolódnak mellőletek, viszont lesz olyan családtag, akivel pont a Kicsikétek fog közelebb hozni. Ágacskának van pl. nagyszülői tanfolyama, online tanácsadása stb., ha még nem nézted meg őket, érdemes lenne felvenni velük a kapcsolatot, mit javasolnak. Amit még ajánlok: örökbefogadós könyvek, mesék (Nekem két születésnapom van (mese), Az örökbefogadás háromszöge, Igazibb az igazinál, illetve az Akiknek két anyja van), illetve az orokbe.hu blogot; ezeket a család is olvashatja.
Bármilyen egyéb kérdéssel megtalálsz a Bombanyu facebook oldalon; privát üzenetet is küldhetsz. ;) Gondolok Rátok szeretettel.

Bombanyu

Tabuk nélkül az örökbefogadásról, a gyermeknevelés nehézségeiről, örömeiről és egy kezdő anyuka bénázásairól.

Friss topikok

Címkék

agresszió (2) alapítvány (1) alkalmassági vizsgálat (1) állatgyilkosság (1) álom (1) alvás (1) átkeretezés (2) átmeneti időszak (1) baki (1) baleset (1) bántalmazás (3) barátkozás (3) bénázás (5) beszéd (3) beszoktatás (1) cigány (1) Csenge (4) cukiskodás (7) dac (2) dackorszak (3) dühkezelés (1) dühkitörés (2) elfogadás (9) elhanyagolás (1) elismerés (1) első találkozás (1) eszközök (1) evés (1) fejlesztés (2) féltékenység (1) fogalmak (1) folyamat (5) frusztráció (1) Gergő (27) gyász (5) gyerekkereskedelem (2) gyereknevelés (31) gyerekszáj (4) gyógypedagógia (1) halál (1) határszabás (2) hiszti (12) homoszexuális (1) hulladék (2) hulladékmentes (1) időtöltés (4) iratmegtekintés (1) jaktálás (1) játék (1) kapcsolódó nevelés (2) karácsony (1) karantén (1) kihívások (1) kirekesztés (1) kommunikáció (4) konfliktus (1) koronavírus (2) köszönöm (1) kreatív (1) lombikprogram (2) meddőség (6) megoldás (1) melegházasság (1) mese (1) mosható pelenka (1) mozgás (1) nehézségek (9) nevelőszülők (2) nyaralás (5) ökoságok (1) örökbefogadás (32) örökbefogadott (2) összeszokás (1) óvoda (5) példakép (1) példamutatás (1) petesejt donáció (1) pozitív szemlélet (1) pszichológus (4) rápillantás (1) reakciók (1) rólunk (1) romadopt (1) rosszalkodás (1) segítség (1) sírás meghallgatás (1) származás (1) szelektív (1) szemét (1) szerelem (2) szeretet (1) szobatisztaság (1) születésnap (2) szurikáta (1) tanfolyam (2) tanult tehetetlenség (1) tegyesz (6) természetvédelem (3) testvérek (2) tévézés (1) titok (2) türelem (3) vélemény (1) visszajelzések (1) visszalátogatás (2) zöldülés (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása