Bombanyu

Bombanyu már nem robban

Bezöldülök - szelektív hulladékgyűjtés

Nem fogjátok elhinni, de eskü!, ez az egyik legnehezebb poszt, amit eddig írtam. Már kb. a 8. verziót készítem, mert fontos nekem ez a téma, és szeretném azokat is bevonzani, akik nem különösebben környezettudatosak. Persze, ez nyilván nehéz, de elég elszánt vagyok. :)

Sokat gondolkoztam, hogy mivel is kezdjem a sorozatot, amit múltkor beígértem (itt). Végül sok-sok élmény hatására (pl. társasházi kukatárolók látványa) azzal kezdem, amiről eredetileg nem is terveztem írni, az a szelektív hulladékgyűjtés. Októberben voltunk az FKF nyílt napján, ahol ez volt a téma, így egy hiteles forrásra támaszkodva tudom megosztani azt, amit ott tanultam.

Mi Ferivel hardcore-ok vagyunk a témában, például ha olyan helyen vagyunk belföldön, ahol nincs szelektív hulladékgyűjtés, akkor hazahozzuk a szemetünket. Hetek óta nálunk sem viszik el a szelektív hulladékot, de mi azért sok más szomszédunkkal ellentétben szelektálunk rendületlenül, és időnként útba ejtünk egy-egy hulladékudvart, vagy nyilvános szeletív szigetet. Gergő 3 és fél évesen már kérdés nélkül viszi a WC papír gurigát az itthoni papírhulladékba, a PET palackokat tömöríti és a megfelelő helyre dobja, messziről ordít, ha gyorsétterembe megyünk, hogy "nem kérünk szívószálat".

Nekem sokáig kérdés volt, hogy pontosan mi mehet bele a műanyagba, a papírba és milyen állapotban. Ebben segített a nyílt nap, ahol minden kérdést föltehettünk.

Műanyag, fém, papír

Mint megtudtuk, az ún. csomagolási hulladék szinte maradéktalanul szelektálható. Mi pontosan a csomagolási hulladék? Hát az, amibe csomagolva vannak azok az élelmiszerek, tisztálkodó szerek stb, amiket használunk.

Mehet bele a PET palack kupakostul, a hajlakkos, dezodoros flakon, a fogkrémes tubus, a tészta zacskója, a túró rudi csomagolása; minden. A műanyag kupakos tejet műanyaggal együtt ki lehet dobni a papírba, de mehet ide a wcpapír guriga, a kissé olajos pizzás doboz is.

Mi anno még az ablakos borítékokat is széttépegettük, a pizzás dobozból kivágtuk az olajos részeket stb., de nem kell! Nem kell elmosni az alaposan kikapart ételmaradékos dobozokat. Régi vitánk ez Feri testvérével, szerinte ivóvízzel nem környezetbarát, és nem gazdaságos a szemét elmosása. Ebben félig igaza van, ugyanakkor mégis érdemes elöblíteni, mert így nem rohadnak bele a kukába a dolgaink, higiéniai okokból mégiscsak jó, ha nagyjából tiszta a szemét. (Igen, én öblítem a szemetet, de nem agyatlanul - a frissen kiürült, kikapart pl. joghurtos dobozba beleöntök egy kis vizet, bármilyen használt víz megteszi, ezt a vizet öntöm tovább egy olyan másik edénybe, amit szintén picit áztatni kell.) Ami viszont fontos, különösen, ha társasházban élünk, sok más lakóval együtt, hogy a dobozokat szedjük szét, hajtsuk össze, tépjük szét; az igazán nagy dobozokat pl. újonnan vásárolt hűtő dobozát pedig vigyük el hulladékszigetre. Én személy szerint kurvapipa vagyok azokra a szomszédokra, akiknek a lustasága és szét nem szedett doboza miatt nem lehet beférni a kukába. Ha jó napom van, szétszedem én. Ha egyébként is fel vagyok pöckölve, akkor megnézem, kié volt a szemét és leteszem az ajtaja elé.

Amit nem tudnak újrahasznosítani, ha a műanyag kukába dobjuk, az a hungarocell ételes dobozok. Azonban, ha összegyűjtjük és külön leadjuk hulladékudvarba (pl. a 15. kerületibe), ott át tudják venni. (Nem mindig, mert nem tudják mindig tárolni, előtte érdemes odatelefonálni.) Viszont a hungarocell kitöltő elemeket (pl. hűtő, tévé stb. rögzítő csomagolását) lehet szelektíven gyűjteni, a hulladékudvarokban ezeket le lehet adni.

Nem érdemes azonban a nagyon olajos dolgokat, pl. vajas dobozt elmosni (a vaj, margarin maradék már túl sok ahhoz, hogy újrahasznosítsák), mert ezzel viszont sokkal több szennyvizet termelünk. Mi ilyen jellegű ételeket nem eszünk (dobozos vaj), de az olajos dolgokat úgy szoktam kitakarítani, hogy kitörlöm 20181214_134909-1.jpg használt, szelektívbe nem dobható szalvétával alaposan, így viszont már szelektálható, és szennyvizet sem termel.

Egyéb szelektív szemét

Nem csak a csomagolási hulladékokat szelektálom.

A gyógyszereket kb félévente átnézem, és ami lejárt, azt a patikába viszem vissza. A már nem használt/használható CD-DVD-videókazettákat, a MediaMarkt veszi vissza. Használt olajat a MOL-hoz, az elemeket-izzókat speciális helyekre viszünk (pl. Obi).

De a fent említettek közül mindent átvesznek a hulladékudvarok. Mi rendszeresen (fél évente) látogatjuk a kerületi hulladékudvart, ide viszem a hungarocell darabokat (doboz kitöltő hungarocellt is!), a használhatatlanná vált játékokat, tárgyakat, a kiürült motorolajos flakonokat, megmaradt festéket (festékes dobozt nem vesznek át mindenhol). Hulladékudvarról részletek itt.

És hogy hol gyűjtjük például a papírszemetet? Mivel nem túl nagy a lakásunk és nem szeretem én sem a szemét látványát, hát eldugtuk. Megmutatom, hogyan. (A ládában van egy kis doboz, a veszélyes hulladékot (elem, izzók stb.) ebben tároljuk.)

20181214_134956.jpg

Azért így, a posztom végén azt is elmondom, hogy a szelektív hulladékgyűjtés az út legeleje, a legelső lépés. Egy magára kicsit is adó, igényes ember nem áll meg ennél a lépésnél. Ez annyira alap ma már, hogy aki csak ennyit tesz, az még nem veregetheti magát vállon. Földünket elborítja a szemét, az óceánok tele vannak hulladékkal, a szanaszéjjel aprózódott mikroműanyagok benne vannak a tengeri halak testében, amiket mi jól megeszünk utána. Ha nem kezdünk el ultragyorsan cselekedni, gyerekeink szó szerint bele fognak fulladni a MI szemetünkbe. És igenis, ezért mindenki felelős, a saját maga részét mindenki hozzá tudja adni, illetve el tudja venni a közös szemétkupacból! A sok kicsi sokra megy, ne higgyük azt, hogy á, én egymagam nem váltom meg a világot. Egyedül nem is. De ha sokan "egyedül" tesszük a dolgunkat, máris szebb lesz a világunk.

Következő lépés legyen az, hogy nézzük meg alaposan, hogy mi az a szemét, ami valójában nem is hiányzik az életünkből, tartsunk egy alapos "kukamonitorozást". Csökkentsük a kibocsátott szemetünket! Következő "zöld" bejegyzésemben, amit szintén vagy 10x átírok, ehhez nyújtok segítséget.

Akit pedig még jobban érdekel a téma, ajánlom figyelmébe a Hulladékmentes blogot

Ne feledd: fejlődni sosem késő!

A bejegyzés trackback címe:

https://bombanyunemrobban.blog.hu/api/trackback/id/tr9714153143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Bombanyu

Tabuk nélkül az örökbefogadásról, a gyermeknevelés nehézségeiről, örömeiről és egy kezdő anyuka bénázásairól.

Friss topikok

Címkék

agresszió (2) alapítvány (1) alkalmassági vizsgálat (1) állatgyilkosság (1) álom (1) alvás (1) átkeretezés (2) átmeneti időszak (1) baki (1) baleset (1) bántalmazás (3) barátkozás (3) bénázás (5) beszéd (3) beszoktatás (1) cigány (1) Csenge (3) cukiskodás (7) dac (2) dackorszak (3) dühkezelés (1) dühkitörés (2) elfogadás (9) elhanyagolás (1) elismerés (1) első találkozás (1) eszközök (1) evés (1) fejlesztés (2) fogalmak (1) folyamat (5) frusztráció (1) Gergő (26) gyász (4) gyerekkereskedelem (2) gyereknevelés (31) gyerekszáj (3) gyógypedagógia (1) halál (1) határszabás (2) hiszti (12) homoszexuális (1) hulladék (2) hulladékmentes (1) időtöltés (4) iratmegtekintés (1) jaktálás (1) játék (1) kapcsolódó nevelés (2) karácsony (1) kihívások (1) kirekesztés (1) kommunikáció (4) konfliktus (1) köszönöm (1) kreatív (1) lombikprogram (2) meddőség (5) megoldás (1) melegházasság (1) mese (1) mosható pelenka (1) mozgás (1) nehézségek (9) nevelőszülők (2) nyaralás (4) ökoságok (1) örökbefogadás (29) örökbefogadott (2) óvoda (5) példakép (1) példamutatás (1) petesejt donáció (1) pozitív szemlélet (1) pszichológus (4) rápillantás (1) reakciók (1) romadopt (1) rosszalkodás (1) segítség (1) sírás meghallgatás (1) származás (1) szelektív (1) szemét (1) szerelem (2) szeretet (1) szobatisztaság (1) születésnap (2) szurikáta (1) tanfolyam (1) tanult tehetetlenség (1) tegyesz (6) természetvédelem (3) testvérek (1) tévézés (1) titok (2) türelem (3) vélemény (1) visszajelzések (1) visszalátogatás (2) zöldülés (3) Címkefelhő