Bombanyu

Bombanyu már nem robban

Cigány, vagy nem cigány?

Régóta érik ez a bejegyzés, de a héten röviddel egymás után két olyan eset talált meg, hogy a gyereket azért "adta vissza" az örökbefogadó pár, mert nem tudtak megbarátkozni a cigány származásával.

Még mielőtt belevágok, szeretném megjegyezni, hogy nem ítélek el senkit, aki származási kikötést ad meg. Azt is tudom, hogy nagyon sokan a tágabb családban meglévő előítéletek, rossz tapasztalatok miatt nem merik felvállalni az elfogadásukat. (Az Ágacskának van nagyszülőket felkészítő tanfolyama, érdemes utána járni, hogy erről a témáról esik-e szó a beszélgetések során; ha a nagyszülők nyitottak rá, biztosan jót tesz nekik néhány alkalmas beszélgetés-sorozat.) Azt viszont nehezen értem meg, ha valaki még önmagával sem és a párjával sem őszinte, és ez az ellenérzés csak utólag derül ki - ezt a visszaadott, vagy felnevelt, de nem elfogadott gyerekek és a párkapcsolat is megsínyli.

Ezt a posztot azért írom, hogy a hezitálóknak segítsek a döntésben. Nem fogok és nem tudok előítéleteket megmásítani, de talán azoknak, akik pont úgy billegnek, mint mi anno, azoknak segíthetek.

Mi is hezitáltunk. Egészen pontosan Feri. Én annyira vágytam gyerekre, hogy ha három füle lett volna, akkor is bele tudtam volna szeretni. A lombikba is úgy vágtunk bele, hogy megbeszéltük Ferivel (egészen pontosan én elmondtam, ő meg dönthetett, hogy elfogadja-e, vagy sem), hogy ha megfogan, megszülöm. Bármilyen lesz. Bármilyen betegsége is lesz, megtartjuk és örülünk neki. Sőt, egyszer viccesen mondtam Ferinek, hogy ha "véletlenül" úgy alakulna, hogy csinál valakinek egy gyereket, akkor hozza haza. Az ő nyakát ugyan kitekerem, de a gyereket nagyon fogom szeretni. :)

Viszont az örökbefogadói tanfolyamon nagyon-nagyon-nagyon sokszor hangsúlyozták, hogy a szigorúbb, szűkebb paramétereket kell alapul venni a pár tagjainak. Ha az egyik elfogadó, a másik nem, akkor nem szabad elfogadó típusú örökbefogadást elindítani (bármiről legyen szó, betegség, származás, nem, kor), mert az egyenes út a párkapcsolat megromlásához és a sikertelen örökbefogadáshoz. (Még ha nem is adják vissza a gyereket, hanem felnevelik, könnyen lehet, hogy egyedül neveli föl az egyik szülő, vagy egyszerűen csak egy mérgező családi légkör lesz a szerető háttér helyett.)

Feri azért hezitált, mert félt attól, hogy ebben a kirekesztő, diszkriminatív, gyűlölködésre uszító világban hogyan fogjuk tudni megvédeni a gyerekünket, aki cigány. Mert hiába dugjuk a fejünket a földbe, látnunk kell, hogy egy cigány származású embernek többször annyit kell letennie az asztalra, mint egy nem cigánynak, pusztán a származása miatt. És polkorrektség ide, vagy oda, ezekről a témákról beszélni kell.

Igen, én sem szeretem, amikor a buszon üvöltöznek, káromkodnak vagy csak úgy "beszélgetnek", hogy 5 méter van közöttük. Igen, én is félek, amikor felszívják magukat. Igen, átkozott meg engem is cigányasszony. Igen, én sem szeretem, hogy bárki, bármi miatt rájuk szól, felfújják magukat, ijesztőek, agresszívak lesznek, leggyengébb esetben pedig a származásukkal jönnek, hogy azért mondjuk ezt, vagy azt, mert cigányok. Igen, én sem szeretem, amikor beszólogatnak és részletesen ecsetelik, mi mindent csinálnának velem. (De arról se feledkezzünk meg, hogy mindezt nem-cigány embertársainktól is megkapjuk.) És nem, nem hiszek a lopógénben.

De sajnos tény, hogy iszonyatosan nehéz helyzetük van. Erről most sokkal többet nem is szeretnék írni, ajánlom mindenkinek olvasásra a Nyomor széle című blogot.

A származás megadása egyébként is egy nagyon nehéz téma. Hivatalosan az cigány, aki cigánynak vallja magát és ebben a politikai környezetben őszintén, hányan vállalják ezt? És ha nem, akkor ki mondja meg, hogy ez vagy az a gyerek cigány származású?

Az örökbefogadási folyamat során személyesen ismertünk meg olyan kék szemű, szőke hajú kislányokat, akik cigány származásúak. Személyesen ismerek olyan örökbefogadott kislányt, aki gyönyörű szép, fekete haja, fekete szeme és sötét bőre van, hivatalosan nem cigány származású. Ismerek hallomásból olyan családot, akik megadtak ugyan származási kikötést, de mivel az aktán nem volt fölvezetve, hogy milyen a származása (hivatalosan ezt tilos nyilvántartani), elfogadták a kisfiút, aki színei és neve alapján egyértelműen cigány származású, de a férjnek elég volt az a "tudat", hogy nem az. És tegyük a szívünkre a kezünket. Ki az, aki egy olyan keverék népben, mint a magyar, biztosan állíthatja, hogy benne márpedig nyoma sincs a cigány származásnak? (Szerintem bennem is van egy vonó; a világos hajamhoz és szememhez képest feltűnően gyorsan barnul a bőröm. :)

Érdemes elgondolkodni hát azon, hogy mi számít. A külső jegyek, a származás, vagy egyszerűen csak egy gyereket szeretnénk? Akit szerethetünk, aki egy nap majd 425 alkalommal ordítja a fülünkbe, hogy "Anya, figyelj!", akinek foghatjuk a kezét, ha fél, akit megvigasztalhatunk, ha fáj. Tényleg ennyire számít a származás?

Visszakanyarodva az eredeti témához; Feri tipródásának az oka az volt, hogy hogyan tudja majd megvédeni a gyermekét az előítéletektől. - Sehogy. Mert gyerekként ezer dologgal lehet csúfolni a másikat (engem a nevem miatt csúfoltak, pedig semmi extrém nincs benne). Felnőttként pedig... remélem, hogy felnőttként lesz annyira értelmes, hogy a származása eszébe se jusson annak, akivel majd beszélget (remélhetőleg a beszélgetőpartnere is lesz annyira értelmes, hogy ne a származását firtassa). Egyébként sem tudjuk megvédeni mindentől, és talán nem is kell.20180710_084029.jpg

Feri pontosan tudta, hogy nagyon szeretnék gyereket, azt meg én tudtam, hogy azért, mert szeret, bármibe belemenne; legalábbis egy darabig. Ezért százszor átbeszéltük, hogy milyen kikötést adjunk meg. A végső megerősítést talán az a mondat adta, ami szintén a tanfolyamon hangzott el, a tanfolyamvezető szájából: "A gyerek örökli a vérszerinti szülők testi jegyeit, genetikáját, betegségre való hajlamait, habitusát, tehetségét. De az, hogy jó ember, vagy rossz ember lesz belőle, csak az örökbefogadó szülőkön múlik." - Nem adtunk meg származási kikötést.

És hogy Gergő milyen származású? Nem tudjuk biztosan és ebből a szempontból nem is érdekel minket.

Aki pedig úgy dönt, hogy nem ad származási kikötést (vagyis jó eséllyel cigány származású lesz a gyermeke), annak ajánlom figyelmébe a Romadopt klubot. ♥

A bejegyzés trackback címe:

https://bombanyunemrobban.blog.hu/api/trackback/id/tr5414172421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Bombanyu

Tabuk nélkül az örökbefogadásról, a gyermeknevelés nehézségeiről, örömeiről és egy kezdő anyuka bénázásairól.

Friss topikok

Címkék

agresszió (1) alapítvány (1) alkalmassági vizsgálat (1) állatgyilkosság (1) álom (1) alvás (1) átkeretezés (2) átmeneti időszak (1) baki (1) baleset (1) bántalmazás (3) barátkozás (3) bénázás (5) beszéd (3) beszoktatás (1) cigány (1) cukiskodás (6) dac (1) dackorszak (3) dühkezelés (1) dühkitörés (2) elfogadás (6) elismerés (1) első találkozás (1) eszközök (1) evés (1) fejlesztés (2) folyamat (5) frusztráció (1) Gergő (19) gyász (2) gyerekkereskedelem (2) gyereknevelés (21) gyerekszáj (1) gyógypedagógia (1) határszabás (1) hiszti (11) homoszexuális (1) hulladék (1) időtöltés (3) iratmegtekintés (1) jaktálás (1) játék (1) kapcsolódó nevelés (2) karácsony (1) kihívások (1) kommunikáció (3) konfliktus (1) köszönöm (1) lombikprogram (1) meddőség (4) megoldás (1) melegházasság (1) mosható pelenka (1) nehézségek (8) nevelőszülők (2) nyaralás (3) ökoságok (1) örökbefogadás (24) örökbefogadott (2) óvoda (5) példakép (1) példamutatás (1) petesejt donáció (1) pozitív szemlélet (1) pszichológus (4) rápillantás (1) reakciók (1) romadopt (1) rosszalkodás (1) segítség (1) sírás meghallgatás (1) származás (1) szelektív (1) szemét (1) szerelem (2) szeretet (1) szobatisztaság (1) születésnap (2) szurikáta (1) tanfolyam (1) tanult tehetetlenség (1) tegyesz (6) természetvédelem (2) tévézés (1) titok (2) türelem (3) visszajelzések (1) visszalátogatás (2) zöldülés (2) Címkefelhő