Bombanyu

Bombanyu már nem robban

Mosható pelus

Immár két hónapja, hogy áttértünk a mosható pelenkákra.

Elsődleges célom a természetvédelem, hiszen az eldobható pelusok nagyon lassan bomlanak le, a szobatisztaság eléréséig elképesztő mennyiségű veszélyes hulladékot termelnek gyermekeink, pedig éppen az ő számukra próbáljuk megóvni bolygónk épségét.

Fontos számomra az egészségvédelem, mert az eldobható pelenkák készítésénél rengeteg olyan anyagot használnak fel a gyártók, amiknek a hosszú távú hatásai még nem ismertek, de nem biztos, hogy jót tesznek (pl. zselés nedvszívó anyag).

Végül, de nem utolsó sorban, mivel a mosható pelenka kevésbé kényelmes, mint az eldobható, a gyerekek kevésbé szeretik és hamarabb válnak szobatisztává. Állítólag.

Mikor elkezdtem olvasgatni a mosható pelusokról, kissé megijedtem, hogy ez lesz az a téma, ami egész egyszerűen meghaladja az agyi kapacitásomat... Pár napig semmi mást nem csináltam esténként, mint bújtam az oldalakat, webáruházakat, FB-csoportokat és minél inkább belemerültem a témába, annál jobban összezavarodtam... Iszonyú nagy a választék, ezerféle variáció és megoldás, az egyiknek ez az előnye, a másiknak az... Végül összeállítottam egy talán nem a legegyszerűbbnek tűnő, de számomra legszimpatikusabb verzióból egy kb. egy napra elég "tesztcsomagot". Mivel nagyon bejött, kiegészítettem a "tesztverziót" egy használhatóbb méretű készletre, így mostanra az éjszakák kivételével szinte mindig mosható pelus van Gergőn.

Sok gyerekhez hasonlóan Gergő sem szereti a mosható pelust (bár mostanra egészen jól megszokta, eleinte nem voltam benne biztos, hogy két és fél évesen még át lehet-e szoktatni), de nem is cél, hogy szeresse. Így viszont tényleg lehet, hogy hamarabb lesz szobatiszta, mint egyébként lenne (ezt viszont sosem fogjuk megtudni :) ). Mostanában szoktam neki engedélyezni fél-egy óra csupasz altestű rohangálást, azzal a feltétellel, hogy ha pisilnie kell, akkor csak bilibe pisilhet. Ez egészen jól be szokott jönni, kisebb balesetektől eltekintve. Mint például múltkor, amikor megállt a bili mellett és mivel nem fogtam a fütyijét, legnagyobb döbbenetére a bili mellé ment az egész.  Vagy valamelyik nap, amikor egy bilis pisi után beült az ölembe, és mesehallgatás közben teljesen ellazult, a maradékot elengedve...

Az elmúlt hetek kérdései, tapasztalatai alapján összeraktam egy kis "ellenérv-kezelő anyagot". :)

Túl drága

Az tény, hogy a készlet összeállítása nagyobb összeg; ez a mi esetünkben 5 hónap alatt térül meg. Ennél olcsóbban is össze lehet állítani a készletet, de való igaz, hogy jóval drágábban is. Ahogy a facebook 20171211_175711_2.jpgcsoporttag anyukák posztjait elnézem, a mosható pelusok übercuki mintáira ugyanúgy rá lehet kattanni, mint akármilyen shoppingolásra. Mivel nálunk max 10 hónapról van szó (Gergőnek legkésőbb nyáron szobatisztulnia "kell"), nem akartam túl sok pénzt beleölni ebbe a projektbe és ahhoz sincs se kedvem, se időm, hogy a legújabb mintákat nézegessem a neten. Halkan megjegyzem, hogy a képen látható pelus esetében engem is elkapott a vásárlás ördöge, ez a pelus a készletünk legszebb, legdrágább és legkevésbé használható darabja...

Túl macerás

A mosható pelus használata nem különösebben macerás. A peluscsere után ki kell öblíteni a pelenkákat, ami pisi esetén 3-4 perc, ez egy nap összesen max negyed óra. A kaki egy kicsivel neccesebb. Van WC-n lehúzható kakifogó papír, ami az esetek felében olyan gyönyörűen megfogja a kakit, hogy a pelenkabetét tényleg csak pisis, nem kakis egyáltalán. És van az a verzió, amikor szinte lerobban a pelenka a gyerekről... nos igen... az ilyen pelenkák kiöblítése egy kicsit tovább tart. :) Múltkor, Gergő esti lefekvését követően hosszú idő után végre kilakkoztam a körmömet, gyönyörű pirosra. A másnapi kakis "robbanás" nyomainak eltüntetése közben halk vihogással állapítottam meg, hogy a szexi piros köröm alá beékelődött szarcsimbók nem annyira esztétikus látvány...

Túl közeli kapcsolat a kakival

Vitathatatlan. Engem nem különösebben undorít a dolog, a "mások" kakijával való kapcsolatom nem újkeletű. Több mint 14 éve élek együtt egy macskával, aki főleg fiatalabb korában előszeretettel alkalmazta büntetésként az itt-ott elhelyezett bombákat, amik ugye nem párologtak el maguktól. A macskám előtt pedig kutyám volt, akinek szedtem rendszeresen a kakiját séta közben. Egy alkalommal az aktuális pasimnak épp bemutatóztam, hogy lássa, mennyire egyszerű a kakiszedés és nem is gusztustalan, azonban nem vettem észre, hogy a kakifelszedéshez használt zacskó lyukas. Nagyjából csuklóig szaros lettem...

Összességében abszolút nem bántam meg, hogy áttértünk a mosható pelusra, mást is biztatok erre, akár a természet védelme, akár az egészség védelme, akár a pénztárcánk védelme a cél. Hajrá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bombanyunemrobban.blog.hu/api/trackback/id/tr4813501063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Bombanyu

Tabuk nélkül az örökbefogadásról, a gyermeknevelés nehézségeiről, örömeiről és egy kezdő anyuka bénázásairól.

Friss topikok